DPF

Når børn har svært ved at sove alene

09/11/2015

I min klinik får jeg mange henvendelser fra forældre, fordi deres børn har svært ved at sove alene. Både forældre og børn kan nogle gange blive helt desperate, fordi de så gerne vil have det til at lykkes. De forventer, at alle børn kan sove alene, og tror, at det er dem, der er noget galt med. At de er unormale.

Men jeg tænker noget helt andet. Jeg ser rigtig mange fuldstændig normale børn på både 11, 12 og 13 år, som har svært ved at sove alene. Historisk set har børn aldrig sovet alene. Det er først indenfor det sidste århundrede, vi har fået muligheden for at udstyre vores børn med deres eget værelse med deraf afledte forventninger om, at de skal sove alene i det. Indtil da har ungerne ligget tæt omkring deres forældre. Kigger man på det rent biologisk, så virke det da underligt at børn skal sove alene. Vi er jo stadig et dyr. Når vi sover, er vi allermest sårbare overfor rovdyr. Og hvad gør vi moderne mennesker så: Vi tager vores børn og lægger dem langt væk fra os, når de skal sove og er allermest sårbare. Måske er det, vi gør, faktisk unaturligt. Måske er det naturen, der trækker i de små unger, når de søger tryghed, og ikke vil sove alene på værelset? Måske er det naturen, der får dem til at stå i døren til vores soveværelse med deres pude under armen. 

Men husk lige: Det betyder ikke, at det ikke kan læres. Nogle børn skal bare have hjælp til at lære at sove alene på deres eget værelse. De skal vænne sig til at være på værelset, når det er mørkt. Vænne sig til de lyde, der kan komme, når det bliver helt stille omkring dem.

Metoden til at hjælpe dem er ret enkel: Du skal gradvist flytte dig fysisk længere og længere væk fra barnet, når det skal sove.

  • F.eks.: I starten kan mor eller far sidder hos barnet, til det falder i søvn. Når det så, efter nogle dage, har vænnet sig til det, så kan man gå et skridt videre og f.eks. sætte sig lige udenfor værelset (til barnet falder i søvn). Så kan barnet stadig mærke, at mor eller far er der. Når så barnet har lært det, kan man flytte sig helt væk, evt. med aftale om at komme forbi hvert 5. minut for at se til barnet (og lige give den tryghed, der ligger i det). Nogle børn kan fortsat have svært ved at ligge alene i stilheden. Det bliver svært for dem at slappe af i kroppen, og så kan de ikke falde i søvn. Så kan man bruge noget roligt musik, måske noget meditationsmusik, eller en hyggelig podcast. Mange, lidt større børn, har haft glæde af Niels Larsens "Sov når du vil", som kan hentes gratis fra Youtube. Jeg lægger et link her:

https://www.youtube.com/watch?v=Ff39edN94vQ

 

Held og lykke med det.


Tilbage