DPF

Små børn, stress og institutioner

15/12/2015

I ugens løb er emnet kommet op igen i medierne: stress hos babyer giver urolige ukoncentrerede børn senere hen! Vi er nødt til at indrette os efter, at de små børn, dem under 2 år har brug for ro, fred og tryghed. Også selvom vi voksne, os forældre, har brug for noget helt andet. Og også selvom samfundet gerne vil have os forældre ud på arbejdsmarkedet så hurtigt som muligt efter barsel. Al forskning har vist, at ro, fred og tryghed er de tre ting, der vil give de små børn de bedste forudsætninger for at klare sig godt senere hen i livet. 

Betyder det, at de små børn ikke bør komme i institution? Nej, det gør det ikke. Men det betyder, at de ikke bør komme i de kæmpestore institutioner, vi byder dem nu. De bør være i små rolige enheder med ganske få børn og få stabile voksne. 

Hvorfor? Fordi når babyer og små børn bliver stressede, f.eks. når de græder, så udløses stresshormonet cortison i blodet. Normale mængder stress er ufarligt og cortisonen "vaskes" langsomt ud af blodet igen, når de trøstes. Er der for meget cortison i blodet over for lang tid, er det en helt anden historie (f.eks. hvis de græder for meget over for længe tid uden at blive trøstet).

Så begynder det at påvirke udviklingen af barnets hjerne negativt. Man kan i dag se, at for meget cortison i blodet betyder en dårligere udviklingen af de områder i hjernen, der står for planlægning, koncentration, evnen til at organisere, evnen til at forudse konsekvenser og evnen til at kontrollere egen opførsel og evne følelser. Hvis det lyder bekendt, så er det fordi, det er de områder, som er påvirket hos børn med ADHD. For meget stress hos babyer kan altså give ADHD-lignende symptomer senere i livet.

Det er derfor ret vigtige områder i hjernen, der udvikles mindre, hvis det lille barn oplever for meget stress og græder for meget. Det er vi altså nødt til at tage alvorligt!


Tilbage